Véget ért a nyár, a legtöbb ember a vakáció után visszacsöppent a szürke, rohanós hétköznapokba a hűvösebb időjárásba, igen fontos, hogy ősszel is figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre! A szervezet most készül fel a télre, előtte vagyunk a nátha- és influenzaszezonnak, nem mindegy milyen tartalékjaink lesznek a védekezésre. Kiemelten fontosak az antioxidáns vitaminok, melyek a szabadgyökök megkötésével akár betegségek kialakulásában is megelőző szereppel bírnak. (antioxidáns jelentése vagy antioxidáns hatás jelentése = oxidációt gátló vagy késleltető anyag)
Antioxidáns vitaminok – Ősszel is figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre!
Az ősz beköszöntével az emberi szervezetnek még több támogatásra, gondoskodásra van szüksége. Milyen vitaminok vannak, melyek szedése ajánlott ősszel? A már jól ismert vitaminok közül a C, B, D, A, E vitaminok ajánlottak elsősorban pótlásként, de a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás is fontos szerephez jut.
Ősszel már jönnek a „nemszeretem” napok, mikor szeles, esős, ködös, nyirkos idő van egész nap, sok energiát felemészt ilyenkor egész nap talpon lenni, dolgozni, helytállni. A levegőben terjedő fertőzések miatt ősztől a szervezetnek ezen a szinten is talpon kell maradni, ráadásul a napfényből sem jut már kellő vitaminhoz.
Vitaminok szerepe
A vitaminok szerepe létfontosságú a test normál működésében. A vitaminok szerves vegyületek, melyek lehetnek vízben oldódók és zsírban oldódók egyaránt. Önmagukban nem jelentenek tápanyagforrást, de közvetve számos anyagcsere folyamatban nélkülözhetetlenek.
Egyes vitaminokat az emberi szervezet maga is képes előállítani, más fajtákhoz a táplálkozás révén jut hozzá. Bizonyos időszakokban, mikor a szervezet fokozott terhelésnek van kitéve, ajánlott a szükséges vitaminokat táplálékkiegészítők rendszeres szedésével bejuttatni. Ez azért is fontos, mert egyes vitaminok nem is jutnak be mindenkinél kellő mennyiségben az étkezésből.
A vitaminok szerepe tehát az egészségmegőrzésben és a regenerációs, gyógyulási folyamatokban is kiemelkedő! A legjobb antioxidánsok pedig általában az erőteljes piros színnel bíró gyümölcsök, zöldségek, ezeket érdemes naponta fogyasztani!
Milyen vitaminok vannak?
Akkor nézzük, milyen vitaminok vannak?
A zsírban oldódó vitaminok:
- A vitamin: fontos szerepe van az ép nyálkahártya, a normál bőrképződés, az éles látás folyamataiban
- D3 vitamin: a sejtosztódásban van szerepe, a csontok, fogazat, izomzat alakításában
- E vitamin: ez antioxidáns vitamin, véd az oxidatív stresszel szemben
- K1 és K2 vitaminok: a véralvadásban szükséges, és normál csontozathoz
Vízben oldódó vitaminok:
- B1 vitamin: szükséges a szív és idegrendszer megfelelő funkcióihoz
- B2 vitamin: részt vesz a normál energia anyagcseretermelő folyamatokban
- B3 vitamin: fontos a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez
- Folsav: szerepe van a sejtosztódásban, a normál vérképzésben
- B5 vitamin: részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban
- B6 vitamin: szükséges az immunrendszer normál működéséhez, a vörösvérsejt képzéshez
- B12 vitamin: támogatja az idegrendszert, részt vesz a sejtosztódásban
- H vitamin: részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban
- C-vitamin: hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a normál immunrendszer működéshez
Antioxidáns jelentése
Sokat halljuk, de nem biztos, hogy pontosan tudjuk, mik az antioxidánsok?
Az antioxidáns jelentése, hogy ezek olyan vegyületek, melyek az oxidatív folyamatokat gátolják vagy késleltetik. A szabadgyökök a szervezetben szinte minden szinten kifejtik káros hatásukat, de a tudomány mai állása szerint az öregedésben, a kardiovaszkuláris betegségekben, daganatos betegségekben vagy az érelmeszesedésben mindenképpen szerepük van.
Az antioxidánsok szerepe a szabadgyökök hatástalanítása, az ebből eredő oxidatív stressz kivédése, a betegségek megelőzése.
Antioxidáns vitaminok
A legismertebb antioxidáns hatású vitaminok:
- aszkorbinsav (C-vitamin)
- retinol (A vitamin)
- tokoferol (E vitamin)
- vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is
- többszörösen telítetlen vegyületek, karotinoidok
- telítetlen zsírsavak pl. omega3
A vitaminok szerepe az egészségmegőrzésben számottevő, az antioxidáns hatás pedig gátolja vagy késlelteti az oxidatív stresszt. Természetes formában a legjobb antioxidánsok a piros bogyós gyümölcsök (pl. ribizli, málna, szeder, áfonya, szőlő), a citrom, olajos magvak vagy például a cékla.
Antioxidánsok csoportosítása
Az antioxidánsok csoportosítás szerint lehetnek:
- endogének: a szervezet maga termeli
- exogének: táplálékból vesszük fel
Antioxidánsok káros hatásai
Több kutatás is arra jutott, hogy az antioxidánsok káros hatásai érvényesülhetnek, ha túl sokáig és/vagy túl nagy mennyiségen fogyasztjuk.
Ezért az antioxidáns vitaminok szedése elsősorban ősszel, télen, vitaminhiányos állapotokban vagy betegség utáni lábadozás időszakában ajánlott, mikor a szervezet fokozott terhelésnek van kitéve. Ha tudjuk, mik az antioxidánsok, tudatos táplálkozással is bejuttathatók a szervezetbe akár az étrend megreformálása mellett.